Hej akvarister!

Sarfs nya hemsida är under produktion. Den kommer lanseras så fort som möjligt!

Vad händer i Sarf?

Protokoll från årsmötet 2018 samt kort presentation av nya styrelsen sammanfattas just nu och kommer sedan skickas till medlemsföreningarna. Vi ligger lite efter schemat men återhämtar oss fort!

John Rosenstock årets Oscarian 2017

Oscarsutmärkelse nr 52, till 2017 års pristagare John Rosenstock


Erik Lind Larsen till vänster, John Rosenstock till höger. Foto: Maud Rosenstock


Motivering:

                                                   

Akvariets Oscar har delats ut årligen sedan 1966. Årets pristagare är alltså den 52:a. John Rosenstock.

Akvariets Oscar för 2017 har gått till John Rosenstock.
I början av 1970-talet var han med och bildade Scandinavian Killifish Association (SCAN) en dansk killiförening som 1979 gick samman med Svenska Killisällskapet (SKS) och då bildades Skandinaviska Killisällskapet (SKS). John har suttit i SKS styrelse som ordförande (2004-2008), vice ordförande 2008-2012, 2014-) och som redaktör för Killibladet (1987-1988, 1992-1999, 2007-2014). John har hållit föredrag i både danska och svenska akvarieföreningar samt även varit inbjuden föredragshållare i bland annat Spanien och USA. Han har gjort ett antal insamlingsresor till Afrika. Han är en internationell auktoritet på släktet Nothobrachius. Nothobranchius rosenstocki har blivit uppkallad efter honom. Han är sedan 2016 hedersmedlem i SKS.

Resultatet kungjordes på Ciklidhelgen i Kungälv 7 april 2018. Eftersom John Rosenstock inte var närvarande kommer priset överräckas vid lämplig ceremoni i Danmark.

För SARF:s styrelse

Erik Åhlander.

Välkomna på årstämma 9 april


SARF årstämma 8 april i Kungälv

Årest årsstämma för SARF hålls den 8 april 08.30-09.30
Nordiska folkhögskolan Olof Palmes väg 1, 442 31 Kungälv

OBS! Bara föreningar som betalat in medlemsavgift före 28 februari äger rösträtt på årstämma 8 april


Sänkt medlemsavgift

De senaste åren har antalet akvarieföreningar som varit medlemmar i SARF minskat, en trend SARFs styrelse naturligtvis vill ändra, och frågan om att sänka medlemsavgiften har diskuterats under sista året.

500 kr i medlemsavgift fr.o.m 2018

På SARFs styrelsemöte 10 december 2017 beslöt styrelsen att sänka medlemsavgiften till 500 kronor/år för aktiv röstande medlemsförening.

Ny medlemsavgift för specialföreningar

Dessutom infördes en ny medlemsavgift på 250 kronor/år för passiv, ej röstande medlemsförening. Detta alternativ är tillkommet för att olika specialföreningar skall uppmuntras att bli medlemmar i SARF

OBS numera bara Swedbank bankgirokonto

OBS Det gamla NORDEA kontot är avregistrerat, medlemsavgift sätts in på Swedbank bankgirokonto: 341-0438

Oscarsutmärkelse nr 51, till 2016 års pristagare Ola Åhlander


Från vänster: Tyrone Lundström, Ola Åhlander och Erik Åhlander. Foto: Bernd Dinse.


Motivering:

                                                   

Akvariets Oscar har delats ut årligen sedan 1966. Årets pristagare är alltså den 51:e. Ola Åhlander

Ola har utmärkt sig förtjänstfullt inom akvariehobbyn inom nästan alla tänkbara områden och under flera decennier. På föreningsnivå har han varit aktiv i både Stockholms Akvarieförening och Bollmora Akvarieklubb; i den senare bland annat som ordförande, flitig skribent i klubbtidningen, aktiv vid organiseringen av utställningar och andra evenemang samt som föredragshållare. Speciellt kan han nämnas som initiativtagare till inventering av den lokala fiskfaunan i Tyresö kommun liksom en utställning om kommunens fiskar på biblioteket.

På riksnivå har han deltagit i SARFs styrelsearbete periodvis. Han har gjort flera insamlingsresor i Asien och sedan hållit uppskattade föredrag om resorna, om forslevande fiskar, om odling och mycket annat.

Professionellt odlade han akvariefisk under många år, han var sedan försäljare i Zoobutik och passade samtidigt på att sprida djupare kunskap om akvariefisk och värvade samtidigt många medlemmar till hobbyn. Sedan en tid tillbaks jobbar han nu med uthyrning av akvarier.

Hans långa erfarenhet av hobbyn och av fiskar, parad med en skepsis mot påstådda sanningar, nyfikenhet samt ett lagom mått av ödmjukhet har gjort honom till en av landets verkliga auktoriteter inom hobbyn.

För SARF:s styrelse

Erik Åhlander.

Förbundsstämman 2017

Kallelse till årsstämma 2017
för Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund

Tid och plats: Lördagen den 1 april 17.30 2017 på hotell Scandic Frimurarhotellet i Linköping.

Förbundets riksstämma 2017 sker i samband med Nordiska Ciklidsällskapets jubileumsstämma och akvariehelg i Linköping, den 31 mars-2 april 2017. Dagordning enligt stagarna. SARF-stämman ingår i programmet på lördagen den 1 april kl. 17:30-19.00, och i anknytning till detta utdelas troligen Tidskriften Akvariets Oscar för 2016. Vi återkommer kring var man hittar information om inkvartering, hur man anmäler sig, och om man vill vara med hela helgen etc. Info kommer också att finnas på http://www.akvariehelg.se.

OBS! 1. Anmälan sker till SARFs styrelse, se nedan 2. Motioner skall skickas till SARF´s styrelse före den 1 januari 2017. 3. Nominering till mottagare av Akvariets Oscar för 2016 skall skickas till SARF´s styrelse före den 1 februari 2017. (Tidigare nominerade som fått Oscar, får gärna nomineras på nytt.)

Vi hoppas att vi har rätt aktuella epost-adresser till medlemsföreningarna! Konfirmera gärna föreningsvis att detta meddelandet har nått er, och kontrollera på: http://www.sarfakvarist.se att er förenings kontaktinformation stämmer. Om inte: kontakta styrelsen via styrelse@sarfakvarist.se

Med vänliga hälsningar,
SARF Styrelsen
styrelse@sarfakvarist.se


50:e utdelningen av Akvariets oscar

Akvariets Oscar 2015 gick till Mikael Thollesson


Foto: Bernd Dinse

Mikael Thollesson var ungdomsledare i Riksförbundet under många år med krönika i tidskriften Akvariet. Han drev även Odlingskampanjen under en period; både administration av protokoll och nålar liksom uppdatering av listan över fiskarternas valörer (elit, guld, silver, brons). Han är idag till professionen forskande biolog vid Uppsala Universitet och delar gärna med sig av sitt kunnande framför allt inom saltvattenshobbyn.


 

För att läsa senaste SARF info, december 2015
Klicka här!

 


 

 

 

Akvariets Oscar för 2014 har gått till Tyrone Lundström.
 


Foto: Kjell Fhorman

Motivering

Tyrone har arbetat i många år i styrelsearbetet för flera akvarieföreningar, arbetat med utställningar och specialarangemang, liksom arbete på riksnivå. Det är en synnerligen skicklig akvarist som har odlat många riktigt knepiga arter och även har lagt ned mycken möda på att sprida denna sin kunskap i föredragsform liksom i klubbtidningar och i tidskriften Akvariet. Som om inte detta var nog har han även varit verksam som grossist, odlat fisk kommersiellt samt arbetat med utbildning av zoohandelspersonal i Sverige.