Oscarsutmärkelse nr 51, till 2016 års pristagare Ola Åhlander


Från vänster: Tyrone Lundström, Ola Åhlander och Erik Åhlander. Foto: Bernd Dinse


Motivering:

                                                   

Akvariets Oscar har delats ut årligen sedan 1966. Årets pristagare är alltså den 51:e. Ola Åhlander

Ola har utmärkt sig förtjänstfullt inom akvariehobbyn inom nästan alla tänkbara områden och under flera decennier. På föreningsnivå har han varit aktiv i både Stockholms Akvarieförening och Bollmora Akvarieklubb; i den senare bland annat som ordförande, flitig skribent i klubbtidningen, aktiv vid organiseringen av utställningar och andra evenemang samt som föredragshållare. Speciellt kan han nämnas som initiativtagare till inventering av den lokala fiskfaunan i Tyresö kommun liksom en utställning om kommunens fiskar på biblioteket.

På riksnivå har han deltagit i SARFs styrelsearbete periodvis. Han har gjort flera insamlingsresor i Asien och sedan hållit uppskattade föredrag om resorna, om forslevande fiskar, om odling och mycket annat.

Professionellt odlade han akvariefisk under många år, han var sedan försäljare i Zoobutik och passade samtidigt på att sprida djupare kunskap om akvariefisk och värvade samtidigt många medlemmar till hobbyn. Sedan en tid tillbaks jobbar han nu med uthyrning av akvarier.

Hans långa erfarenhet av hobbyn och av fiskar, parad med en skepsis mot påstådda sanningar, nyfikenhet samt ett lagom mått av ödmjukhet har gjort honom till en av landets verkliga auktoriteter inom hobbyn.

För SARF:s styrelse

Erik Åhlander.